Det er hyppigt, at visdomstænder ender med at være mere til besvær end til gavn. Derfor vælger mange ofte at få dem fjernet, hvis de ikke er vokset ud korrekt – hvis de er vokset helt forkert, er det endda nødvendigt at få foretaget den operation. Og operation er netop nøgleordet, for fjernelse af visdomstand er netop en operation, og det er derfor vigtigt, at man opfører sig til det ligeledes.

Hvis du overvejer at få fjernet en visdomstand, men ikke helt ved hvad det indebærer, så læs med her. Vi giver dig et kort overblik over, hvad du kan forvente og hvordan du bør agere.

Hvad kan du forvente efter fjernelse af en visdomstand?

Eftersom at fjernelse af visdomstænder som sagt er en operation, er det ingen overraskelse for nogen, at operationen kan give en del ubehag i de efterfølgende dage. Smerterne er muligvis det mest påfaldende. Så snart bedøvelsen hører op, vil mange opleve ømhed og smerter, som heldigvis kan lindres med smertestillende.

Det er også ganske almindeligt, at tandkødet og kinden hæver op – og nogle bliver kinden endda blågul. Et koldt omslag som en ispose eller en fugtig klud på kinden vil lindre på hævelsen.

Sidst kan der også komme efterblødning, især den første dag. Det kan se alvorligt ud, men det er hovedsageligt fordi, at blodet og spyttet blander sig, og får det til at ligne, at der er meget blod.

Spis fornuftigt og drop cigaretterne

Kroppen kræver energi, som den plejer, så sørg selvfølgelig for at få spist godt. Hold dig dog gerne til kold, blød (gerne flydende) mad den første dag, og gerne ugen ud, så du ikke risikerer at skade såret.

Undgå også rygning og alkohol. Rygning forsinker heling af såret, da sugningen kan tømme såret for blod, og alkohol øger blodtilførsel og kan skabe utilsigtede blødninger.