Hvis du skal investere i fast ejendom, er det de færreste, der har mulighed for at købe boligen kontant, hvorfor der skal lånes penge til boligen. I denne forbindelse opstår begrebet friværdi, der er sigende for, hvor meget du har afdraget på dit boliglån. Du kan ergo beregne din friværdi ved at fratrække din restgæld den nuværende pris på din bolig.

Det kan med andre ord udledes, at markedsværdien og restgælden er afgørende for, hvor stor friværdi du har opnået i din bolig. Hvis du ønsker at øge friværdien i boligen, kan dette enten gøres ved at afbetale på dit boliglån eller hæve værdien på boligen ved f.eks. at istandsætte, renovere eller bygge til.

Hvilke fordele er der ved at have en stor friværdi i boligen?

Først og fremmest er det altid fordelagtigt at få kontanter på lommen, når din bolig sælges.

Derudover giver stor værdi i mange tilfælde dig mulighed for at låne penge billigt mod pant i din boligs friværdi.

Hvis du gennem årene har opbygget en stor gæld såsom forbrugslån, kviklån eller dyre kontokort, kan det være en god ide at låne op i friværdien til at betale gælden ud. For at komme den gæld til livs kan du optage et pantebrevslån eller ejendomskreditlån, hvor renten vil være betydeligt lavere sammenlignet med renten på et kviklån eksempelvis.

Fordelen ved at gøre dette er, at du indfrier lån med meget høje renter med et lån, der ikke er lige så dyrt. Dette vil betyde et større økonomisk råderum for dig, og du vil derudover også kunne afbetale din øvrige gæld hurtigere, da store dele af dine afbetalinger ikke længere vil gå til renter.

Kontakt kreditselskab Hvis du mangler finansiering af din bolig, eller du ønsker at optage et lån i din friværdi, skal du ikke tøve med at kontakte Jysk Ejendomskreditselskab A/S, der kan hjælpe dig med din økonomi.